top of page
  • Forfatterens bildeRedaksjonen

Hva er Metaverse?

Oppdatert: 19. okt. 2023

Metaverse er en evolusjon av internett. Begrepet refererer til et bredt og sammensatt skifte i hvordan vi samhandler med teknologi.


Metaverse er et ord som har vært i omløp lenge, og det kryr av definisjoner der ute. Det er et vagt og komplekst begrep, og det er mange misforståelser. I denne artikkelen vil vi likevel gi deg litt mer bredde og dybde rundt Metaverse.


"Metaverset har potensiale til å utvide den fysiske verdenen ved å bruke utvidet og virtuell virkelighet-teknologier som lar brukere sømløst samhandle i ekte og simulerte miljøer ved hjelp av avatarer og hologrammer." (International Journal of Information Management


Virtuell mann i en fabrikk
Hologram/digital mann som jobber.

Hva sier Gartner?

En av Gartners eksperter på området (Tuong Nguyen) understreker hva Metaverse IKKE er. Det er IKKE en rebranding av virtual reality, det er IKKE kryptovaluta og det er IKKE sci-fi film.


Nguyen fra Gartner beskriver Metaverse som en evolusjon av internett. I praksis betyr dette at i stedet for at vi går på internett, så er internett rundt oss hele tiden. Dette gjør at måten vi samhandler med verden rundt oss på, forandres. Interoperabelt digitalt innhold er også noe som forbindes med metaverse. Dette betyr at du for eksempel kan ta virtuelle gjenstander som klær eller biler fra en plattform til en annen.


Under utvikling

Noen mener metaverse kjennetegnes av vedvarende virtuelle verdener som fortsetter å eksistere selv når du ikke spiller. Så vel som at det er en utvidet virkelighet som kombinerer aspekter av det digitale og fysiske verdener. Mange ser også for seg en slags ny digital økonomi, der brukere kan lage, kjøpe og selge varer.


I den forbindelse nevnes NTF-er, såkalte non-fungible token som ifølge Wikipedia er følgende: “En ikke-fungibel token (NFT) er en unik digital identifikator som ikke kan kopieres, erstattes eller underinndeles, som er registrert i en blokkjede, og som brukes til å bekrefte autentisitet og eierskap.” (https://en.wikipedia.org/wiki/Non-fungible_token)


Diffust begrep

Under research-arbeid rundt Metaverse så oppdager man raskt at det er en mangel på sammenheng. Det er ikke enkelt å få grep på begrepet, og aktører innen teknologibransjen mener grunnen til dette er at metaverset fortsatt bygges. De mener det er for nytt til å definere hva det betyr.


Da internett kom på banen på 1970-tallet så var det mange tanker om hvordan internett kom til å utvikle seg. Mange av disse tankene viste seg å ikke stemme, og vi er nå i litt samme situasjon med Metaverse. Det er mange som synser, men ingen vet helt hvordan dette vil utvikle seg.


Spill

Roblox blir ofte nevnt i forbindelse med Metaverse. Her legges til rette for brukergenererte videospill. Fortnite nevnes ofte som eksempel på hva Metaverse kan bli, men her sier eksperter at det er som å si at om Fortnite er «the metaverse» så er Google «internett».


Stort potensiale fremover

Som kjent restrukturerte Mark Zuckerberg selskapene sine, og kalte morselskapet Meta. Mange mener planen til Zuckerberg er å bygge en sosial VR-plattform. Det er ingen tvil om at det fremover åpner seg et nytt univers for nye selskap som kan vokse frem, og eksisterende selskap som kan utvikle mange nye og spennende løsninger. Ikke minst vil det åpne seg en ny verden for markedsførere.


Her vil blant annet 5G nett, wifi 6 og Internet of Things spille en viktig rolle i tiden fremover. Ingen vet helt hvordan dette vil fungere fremover, så her er det viktig å følge med og teste underveis. Dette løpet er et maraton, ikke en sprint.


Sørg for at din virksomhet er rigget for å ta i bruk mulighetene som kommer!


Kilder

Comentários


bottom of page